Wybuch gorączkowego zapalenia żołądka i jelit związanego z kukurydzą Zanieczyszczone przez Listeria monocytogenes

21 maja 1997 r. Odnotowano liczne przypadki zachorowań na gorączkę żołądkowo-jelitową wśród studentów i pracowników dwóch szkół podstawowych w północnych Włoszech, którzy spożywali posiłki w stołówkach obsługiwanych przez tego samego producenta. Metody
Rozmawialiśmy z ludźmi, którzy jedli w kawiarniach o objawach i pokarmach spożytych 20 maja. Nie było próbek żywności pozostawionych w stołówkach, ale testowaliśmy rutynowe próbki pobrane 20 maja przez dostawcę posiłku i próbki środowiskowe w zakładzie gastronomicznym. Pacjenci hospitalizowani byli przebadani pod kątem obecności powszechnych enteropatogenów i toksyn.
Wyniki
Spośród 2189 osób, z którymi przeprowadzono wywiady (82 procent osób narażonych), 1566 (72 procent) zgłosiło objawy; z nich 292 (19 procent) było hospitalizowanych. Wśród próbek pobranych od hospitalizowanych, wszystkie oprócz dwóch próbek kału i wszystkich próbek krwi były negatywne dla wspólnych enteropatogenów. Listeria monocytogenes została wyizolowana z jednej próbki krwi oraz z 123 ze 141 próbek stolca. Spożywanie zimnej sałatki z kukurydzy i tuńczyka było związane z rozwojem objawów (względne ryzyko, 6,19, 95% przedział ufności, 4,81 do 7,98, P <0,001). L. monocytogenes wyizolowano z próbki surowca od żywienia i próbek środowiskowych pobranych z zakładu gastronomicznego. Wszystkie izolaty Listeria były serotypowe 4b i okazały się identyczne w analizie DNA. Eksperymentalne zanieczyszczenie jałowych próbek zaatakowanych pokarmów wykazało, że L. monocytogenes rosło na kukurydzy, gdy były przechowywane przez co najmniej 10 godzin w temperaturze 25 ° C.
Wnioski
Infekcja przenoszona przez żywność z L. monocytogenes może wywoływać chorobę przebiegającą z gorączką z zapaleniem żołądka i jelit u osób z prawidłową odpornością.
Wprowadzenie
Listeria monocytogenes, gram-dodatnia bakteria, która może rosnąć w niskich temperaturach, powoduje wiele chorób u ludzi i zwierząt. U osób z obniżoną odpornością, żywność skażona bakteriami L. monocytogenes może wywoływać ciężką chorobę inwazyjną.1-4 Niewiele przypadków listeriozy zgłaszano u wcześniej zdrowych osób, a przypadki te przypisano ekspozycji na wysokie dawki infekcyjne.5-7 Chociaż listerioza jest znana do przeniesienia przez żywność, dopiero niedawno zaczęto uważać ją za chorobę żołądkowo-jelitową. W przeciwieństwie do innych zakażeń przenoszonych przez żywność, które wywołują objawy jelitowe, manifestacja kliniczna infekcji L. monocytogenes jest zwykle opisywana jako choroba ośrodkowego układu nerwowego, jako posocznica lub choroba kłaczkowata; dotyczy głównie osób z obniżoną odpornością i ma ograniczony wpływ na populację ogólną. Niektóre z wymienionych epizodów8,9 obejmowały objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, nudności, wymioty i skurcze brzuszne, którym często towarzyszyła gorączka. Połknięcie listerii było podejrzaną przyczyną dwóch niewielkich ognisk chorób żołądkowo-jelitowych.10, 11 Jednak dopiero niedawno wykazano, że listerioza wywołana przez żywność może występować w postaci choroby żołądkowo-jelitowej z gorączką.12-14.
21 maja 1997 r. Lokalne jednostki opieki zdrowotnej dwóch sąsiednich miast (Moncalieri i Giaveno) w północnych Włoszech otrzymały niezwykle wysoką liczbę zgłoszeń choroby przebiegającej z gorączką i chorób przewodu pokarmowego wśród dzieci (w wieku od 6 do 10 lat) i dorosłych członkowie lokalnych szkół podstawowych
[hasła pokrewne: porfiria skórna, przewód żylny, riwaroksaban ]
[hasła pokrewne: olx mogilno, badanie densytometryczne, astygmatyzm objawy ]