Wybuch gorączkowego zapalenia żołądka i jelit związanego z kukurydzą Zanieczyszczone przez Listeria monocytogenes czesc 4

Doyle, Centrum Bezpieczeństwa Żywności i Wzmocnienia Jakości, University of Georgia, Griffin) jako kontrola. Konkretnie, sterylne próbki tuńczyka i kukurydzy oddzielnie inokulowano izolatami L. monocytogenes uzyskanymi od pacjentów i z wymazów środowiskowych (w przybliżeniu 10 mikroorganizmów na gram produktu). Skażoną eksperymentalnie żywność inkubowano w 8 °, 15 ° i 25 ° C przez 48 godzin; temperatury te odpowiadały odpowiednio temperaturze przechowywania zalecanej dla towarów łatwo psujących się, temperaturze uznanej za niebezpieczną dla chłodzonej żywności, 20 i temperaturze otoczenia w obszarze 20 maja, zgodnie z doniesieniami National Meteorological Service. W ustalonych odstępach czasu (0, 5, 10 i 24 godziny) pobierano porcje skażonych próbek żywności w celu zliczenia listerii metodą rozpływu powierzchni (pożywka hodowlana, agar tryptonu i 0,6% ekstrakt drożdżowy [TSAYE, Oxoid] ). Analiza statystyczna
Zebrane dane zostały wprowadzone do bazy danych ad hoc i przeanalizowane za pomocą oprogramowania Epi Info (wersja 6.04b). Statystyczne znaczenie różnic między proporcjami oceniano za pomocą testu chi-kwadrat, a obliczano względne ryzyko związane z jedzeniem; Obliczono 95-procentowe przedziały ufności. Wszystkie podane wartości P są dwustronne.
Wyniki
Badanie epidemiologiczne
Spośród 2930 dzieci i dorosłych, którzy byli narażeni na zakażenie tą chorobą, wyśledzono 2217 (76 procent) i przeprowadzono wywiady: 2053 uczniów szkół podstawowych, 136 uczniów szkół podstawowych i 28 studentów. Wywiady przeprowadzono z 82 procent uczniów szkół podstawowych i pracowników, którzy byli narażeni. Ponieważ większości studentów nie można było prześledzić ani odmówić udzielenia wywiadu, udało nam się przesłuchać tylko 10 procent z nich, dlatego zdecydowaliśmy się wykluczyć przypadki studentów uniwersyteckich z dalszych badań i analiz. W tym samym okresie nie zgłoszono żadnych innych przypadków poza tą epidemią.
Tabela 1. Tabela 1. Objawy zgłaszane u dorosłych i dzieci po ekspozycji. Spośród 2189 uczniów szkół podstawowych i pracowników, z którymi przeprowadzono wywiady, 1566 zgłosiło jeden lub więcej symptomów (93 osoby dorosłe i 1473 uczniów), a wskaźnik ataku wynosił 72 procent. Średni wiek osób z objawami wynosił 8,4 lat dla dzieci i 42,2 lat dla pracowników szkoły. Najczęściej zgłaszanymi objawami były: ból głowy (88% dorosłych i 86% dzieci), ból brzucha (72% w obu grupach) i gorączka (68% dorosłych i 86% dzieci) (tabela 1). Gorączkę i wymioty zgłaszano istotnie częściej u dzieci niż u dorosłych (względne ryzyko wystąpienia gorączki, 1,3; przedział ufności wynoszący 95%, 1,1 do 1,5 oraz względne ryzyko wystąpienia wymiotów, przedział ufności 1,8 lub 95%, 1,2 do 2,7). Biegunka i bóle stawów i mięśni były znacznie częstsze u osób dorosłych (tab. 1). Mediana czasu, jaki upłynął od spożycia posiłku do wystąpienia objawów wynosiła 24 godziny (zakres od 6 do 51), bez znaczącej różnicy między dziećmi a dorosłymi.
Łącznie 292 osoby (19 procent zgłaszających objawy) zostały przyjęte do szpitala (średni czas pobytu w szpitalu, trzy dni); wszyscy byli dziećmi
[więcej w: przewody cuviera, półpasiec icd 10, bostonka okres zarażania ]
[patrz też: ile trwa leczenie kanałowe, aborcja farmakologiczna, anaplazmoza ]