Wybuch gorączkowego zapalenia żołądka i jelit związanego z kukurydzą Zanieczyszczone przez Listeria monocytogenes cd

W przypadku niektórych pacjentów szpitale przeprowadziły również posiew krwi, w zależności od praktyki szpitala i klinicznej prezentacji pacjenta. Szpitale początkowo testowały próbki kału na obecność Salmonelli, Shigella, Clostridium, Yersinia, Campylobacter, rotawirusa, astrowirusa i adenowirusa; po przetestowaniu jeden z szpitali zamroził próbki do dalszej analizy. Po wyizolowaniu szczepu Listeria z krwi jednego pacjenta, wszystkie dostępne próbki kału (łącznie 141, które obejmowały próbki, które zostały zamrożone, a próbki, które wciąż były dostępne od pacjentów) były testowane na obecność listerii. Kulturę dla L. monocytogenes przeprowadzono na selektywnej podstawie agarowej (preparat Oxford, Oxoid, Basingstoke, Wielka Brytania). W celu potwierdzenia bakterie zostały wysłane do Istituto Superiore di Sanit. (krajowego instytutu zdrowia Włoch).
jedzenie
Ponieważ w stołówkach nie było żywności z posiłków serwowanych w dniu 20 maja, otrzymaliśmy próbki żywności, które firma cateringowa podjęła w tym dniu do rutynowych testów. Próbki składały się z makaronu z oliwą z oliwek, sałatki zrobionej z konserw z tuńczyka i konserwy kukurydzianej oraz z julienned marchwi; wszystkie były przechowywane w temperaturze 4 ° C. Zebraliśmy również próbki z zapieczętowanych puszek kukurydzy i tuńczyka, które należały do tych samych partii, co serwowane w posiłkach. Konserwy zostały przetestowane pod kątem sterylności i (biorąc pod uwagę możliwość toksyczności kukurydzy wywołanej przez mikotoksyny wytwarzane przez pleśnie) kukurydza została również przetestowana pod kątem obecności womitoksyn, zearalenonu i fumonizyny, z użyciem dostępnych w handlu zestawów immunoabsorpcyjnych testów immunologicznych (Tenca, R and D Diagnostics-Biotechnology, Trieste, Włochy oraz Ridascreen, R-Biopharm, Darmstadt, Niemcy). Wszystkie pokarmy analizowano pod kątem głównych patogenów przenoszonych przez żywność, w tym L. monocytogenes. 15 Liczbę kolonii L. monocytogenes przeprowadzono na płytce Petriego z pożywką selektywną.16
Próbki środowiskowe
W zakładzie gastronomicznym wilgotne waciki zostały użyte do przetarcia powierzchni roboczych, przyborów, zlewów w miejscu, gdzie przygotowano sałatkę z kukurydzy i tuńczyka, a warzywa zostały umyte, a podłoga spływała w pomieszczeniu, w którym narzędzia został umyty. Waciki badano na obecność salmonelli, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli, Clostridium perfringens i L. monocytogenes.
Identyfikacja szczepu Listeria
Izolaty Listeria zostały potwierdzone biochemicznie (10300 API Listeria system, BioMérieux Italia, Florencja, Włochy) i oceniono pod względem patogenności u myszy z niedoborem odporności.17 W celu typowania fagów i określania serotypów szczepy L. monocytogenes wysłano do World Collaborating Center Światowej Organizacji Zdrowia w Paryżu i do Szwajcarskie Krajowe Centrum Referencyjne w Lozannie. Izolaty od środowiska, żywności i hospitalizowanych pacjentów dodatkowo scharakteryzowano za pomocą analizy makrocząsteczkowej DNA, z wykorzystaniem elektroforezy żelowej z odwróceniem pola, 18 homogenicznej polowej elektroforezy pola i analizy losowo zamplifikowanego polimorficznego DNA, jak opisano 19
Eksperymentalne skażenie żywności
Aby określić warunki wymagane do wzrostu listerii, przeprowadziliśmy eksperymentalne skażenie określonych produktów żywnościowych, które były zaangażowane w badania epidemiologiczne (tuńczyk i kukurydza), stosując szczep SCOTT A (uprzejmie podany przez MP
[przypisy: przewody cuviera, bostonka okres zarażania, przewód żylny ]
[podobne: neurolog szczecinek, oddychanie podczas biegu, odczyn tuberkulinowy ]