Wybuch gorączkowego zapalenia żołądka i jelit związanego z kukurydzą Zanieczyszczone przez Listeria monocytogenes ad

Tego samego dnia lokalna jednostka służby zdrowia w pobliskim Turynie otrzymała raporty o podobnych przypadkach wśród uczniów, którzy jedli w kafeterii uniwersytetu w Turynie. Kafeteria szkół podstawowych i uniwersytetu była obsługiwana przez tego samego dostawcę żywności. Ognisko zostało szeroko rozpowszechnione w prasie krajowej, a w odpowiedzi na obawy społeczeństwa szkoły podstawowe zostały zamknięte na wakacje dwa tygodnie wcześniej. Aby zidentyfikować źródło i przyczynę choroby, przeprowadziliśmy badania epidemiologiczne i mikrobiologiczne. Metody
Moncalieri i Giaveno mają populacje w przybliżeniu 55 000 i 6000, odpowiednio. Oba miasta znajdują się w odległości 30 km od Turynu (populacja, 1,2 miliona), który jest głównym miastem regionu Piemont w północnych Włoszech.
Oddzielne lokalne władze sanitarne są odpowiedzialne za nadzór i zapobieganie chorobom zakaźnym w trzech miastach. Wszystkie osoby, u których zgłoszono chorobę, spożywały posiłki dostarczane przez lokalną firmę cateringową, która zatrudnia na stałe 18 pracowników i przygotowuje około 8000 posiłków dziennie. Osoby zajmujące się żywnością zajmują się przygotowywaniem bezpiecznej żywności, a kierownik zapewnia jakość żywności zgodnie z zaleceniami Fédération Européenne de la Restoration Collective. Konkretnie, rutynowe próbki przygotowanej żywności są zbierane codziennie przed dystrybucją i przechowywane w temperaturze 4 ° C do czasu wykonania testów mikrobiologicznych.
Badanie epidemiologiczne
Firma cateringowa dostarczyła nam listę dań serwowanych w stołówkach w szkołach podstawowych i na uniwersytecie w przeddzień wystąpienia objawów. Ponieważ powszechne narażenie osób, które zachorowały, było oczywiste, opracowaliśmy badanie epidemiologiczne jako badanie kohortowe. Aby zidentyfikować uczniów i pracowników szkół podstawowych, którzy spożyli posiłki w stołówce 20 maja, skontaktowaliśmy się z urzędami administracyjnymi szkół. Na uniwersytecie udało nam się prześledzić tylko niektórych uczniów, którzy jedli w stołówce, licząc odcinki wypłat. Ogółem szacowano, że 2930 osób było narażonych na takie posiłki (2658 w szkołach podstawowych i 272 na uniwersytecie).
W ciągu trzech tygodni, które nastąpiły po wybuchu epidemii, próbowaliśmy prześledzić narażone osoby i przeprowadzić z nimi rozmowę telefoniczną za pomocą standardowego kwestionariusza, który zawierał pytania na temat konkretnych produktów spożywczych zjedzonych 20 maja oraz na temat obecności, czasu wystąpienia i rodzaju objawów, które wystąpiły w ciągu jednego tygodnia po spożyciu posiłku; gorączkę definiowano jako temperaturę ciała wynoszącą co najmniej 38 ° C, a biegunkę definiowano jako co najmniej trzy luźne stolce w ciągu 24 godzin. Pojawiło się również pytanie o przyjęcie do szpitala. W przypadku pacjentów hospitalizowanych (w sumie w dziewięciu szpitalach) dokonaliśmy przeglądu dokumentacji klinicznej, aby uzyskać informacje na temat klinicznych cech choroby oraz wyników badań mikrobiologicznych przeprowadzonych na próbkach kału. Następnie dopasowaliśmy te informacje do informacji uzyskanych z kwestionariusza. Osoby zajmujące się obsługą żywności w firmie cateringowej również przeprowadziły wywiady na temat pojawienia się objawów i procedur przygotowywania posiłków oraz proszono o dostarczenie próbek kału.
Badanie mikrobiologiczne
Próbki krwi i stolca
Przeanalizowaliśmy wyniki hodowli kału przeprowadzone przez dziewięć szpitali
[podobne: półpasiec icd 10, neoplazja, stosunek albumin do globulin ]
[podobne: wrocławski rower miejski 2015, olx skawina, ściegi ozdobne ]