Wybuch gorączkowego zapalenia żołądka i jelit związanego z kukurydzą Zanieczyszczone przez Listeria monocytogenes ad 7

W naszym badaniu nie można było ustalić roli zakażonego handlarza żywnością z powodu braku zgłaszanych objawów, ale uważamy, że jego infekcja była spowodowana faktem, że zjadł on domniemaną żywność i że nie był źródłem infekcja. Nasze badanie potwierdza, że L. monocytogenes wymaga jedynie krótkiego okresu inkubacji (24 godziny), aby wywołać chorobę z objawami żołądkowo-jelitowymi i gorączką. Salamina i wsp. 11 oraz Dalton i wsp. 12 podali krótsze okresy inkubacji (odpowiednio 18 godzin i 20 godzin), podczas gdy Miettinen i wsp. 14 podawali dłuższy okres (28 godzin). Różnice w czasie trwania inkubacji oraz w proporcji przypadków inwazyjnych mogą zależeć od konkretnej dawki lub szczepu, lub mogą odzwierciedlać nieznane indywidualne różnice w podatności na drobnoustrój.24 Niemniej jednak spójność objawów opisana w tym Wybuch, wraz z wysokim wskaźnikiem ataków, sugeruje, że cechy specyficznego szczepu mają ważną rolę w obrazie klinicznym.
Nasze wyniki podkreślają, że listerioza pochodzenia pokarmowego u osób z prawidłową odpornością nie jest rzadkością i że listerioza powinna być brana pod uwagę w diagnostyce etiologicznej gorączki i choroby przewodu pokarmowego. W celu zwiększenia prawdopodobieństwa wykrycia listerii, zimne wzbogacenie (technika selektywnego zwiększania wzrostu bakterii psychrofilnych) może być stosowane podczas przetwarzania próbek kału. W wielu częściach świata oficjalne źródła informacji prawdopodobnie nie doceniają prawdziwego obciążenia chorobami przypisywanymi listerii. Na przykład w Stanach Zjednoczonych zgłaszanych jest od 1000 do 2000 przypadków rocznie, 25 i we Włoszech średnio 32 przypadki rocznie (0,6 przypadku na milion mieszkańców) zgłaszano od 1991 do 1997 r. 26
Ognisko, które badaliśmy, miało poważny wpływ na koszty opieki zdrowotnej, ze względu na dużą liczbę przyjęć do szpitali i dużą liczbę przeprowadzonych testów. Ognisko miało również istotny wpływ na obawy społeczne, które wzmocnił młody wiek większości pacjentów. Niemniej jednak można było uniknąć tego obciążenia. Ryzyko związane ze skażeniem żywności listerią lub innymi patogenami pokarmowymi ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa w przygotowywaniu żywności, zwłaszcza w przypadku żywności przygotowywanej w dużych operacjach gastronomicznych i żywności gotowej do spożycia. Zakłady przetwórstwa żywności rozwiązały ten problem, przyjmując schemat analizy zagrożeń i krytycznego punktu kontroli.27
Niniejsze badanie potwierdza, że procedury mające na celu powstrzymanie zakażenia listerią mogą zapobiegać nie tylko przypadkom chorób inwazyjnych u pacjentów z obniżoną odpornością, ale także dużym wybuchom choroby gorączkowej przewodu pokarmowego u osób z prawidłową odpornością.
[przypisy: kardiomiopatia niedokrwienna, półpasiec icd 10, choroba resztkowa ]
[podobne: babka plesznik, babka płesznik jak stosować, babka płesznik opinie ]