Wybuch gorączkowego zapalenia żołądka i jelit związanego z kukurydzą Zanieczyszczone przez Listeria monocytogenes ad 5

Żaden nie miał diagnozy sepsy i nie było żadnych śmierci. Rozkład częstości występowania objawów wśród hospitalizowanych pacjentów nie różnił się istotnie od tego u pacjentów niehospitalizowanych. Według dokumentacji medycznej hospitalizowanych pacjentów biegunka i gorączka trwały średnio trzy dni (zakres od jednego do siedmiu). Żaden z hospitalizowanych pacjentów nie uzyskał pozytywnych wyników dla krwi w luźnych stolcach. Tabela 2. Tabela 2. Wskaźniki ataku specyficznego dla żywności i względne ryzyko wśród uczniów i personelu szkoły podstawowej. Wskaźniki ataków specyficznych dla żywności dla obu szkół przedstawiono w tabeli 2. Zużycie sałaty z kukurydzy i tuńczyka w stołówkach szkolnych wiązało się ze znacznie zwiększonym ryzykiem choroby (ryzyko względne, 6,19, przedział ufności 95%, 4,81 do 7,98; P <0,001). 20 maja zakład produkujący żywność przygotował 2750 porcji sałatki z kukurydzy i tuńczyka oraz 200 porcji sałat z kukurydzy (serwowanych tylko na uniwersytecie), używając 57 puszek kukurydzy w wodzie i 18 puszek tuńczyka w oliwce olej. Według dostawcy, puszki kukurydzy i tuńczyka zostały otwarte wczesnym rankiem, a ich zawartość została rozlana na osobne tace. Kukurydzę i tuńczyk mieszano następnie bez dodatku jakiegokolwiek sosu lub przypraw. Poszczególne porcje sałatki z kukurydzy i tuńczyka (około 80 do 100 g każda) umieszczono w małych plastikowych tacach i przykryto folią z tworzywa sztucznego. Tace zostały umieszczone w pudełkach polistyrenowych, przetransportowane do szkół i podane na obiad. Przygotowanie sałatki kukurydzianej serwowane w stołówce uniwersyteckiej odbyło się zgodnie z procedurami stosowanymi do sałatki z kukurydzy i tuńczyka, ale sałatka z kukurydzy została przygotowana później w ciągu dnia i podawana w porze obiadowej. Żadna z osób zajmujących się żywnością w zakładzie nie zgłosiła objawów.
Badanie mikrobiologiczne
Wszystkie z 2 z 292 próbek kału od hospitalizowanych pacjentów i wszystkich próbek krwi okazało się negatywne dla wspólnych enteropatogenów; Salmonella arizonae i S. muenchen izolowano z próbki kału. Jedna z 40 przeprowadzonych posiewów krwi była pozytywna dla L. monocytogenes. Spośród 141 próbek kału, które następnie zbadano pod kątem L. monocytogenes, 123 (87 procent) okazało się pozytywne. Spośród 12 kultur próbek kału od osób zajmujących się żywnością, było pozytywne dla L. monocytogenes. Spośród 45 próbek środowiskowych zebranych w zakładzie gastronomicznym, 3 były pozytywne dla L. monocytogenes (1 z odpływu z zlewu, w którym przetrzymywano warzywa, z odpływów z umywalek, w których naczynia były myte, i z powierzchni roboczej, gdzie przygotowywano posiłki) .
Próbki pobrane z nieużywanych zamkniętych puszek kukurydzy i tuńczyka, które wciąż były przechowywane w roślinie, okazały się jałowe. Testy na mykotoksyny były negatywne. Próbka laboratoryjna sałatki z kukurydzy i tuńczyka wykazała wysokie obciążenie bakteryjne L. monocytogenes (ponad 106 jednostek tworzących kolonie [CFU] na gram), ale nie wykryto żadnego z innych patogenów ani mykotoksyn, dla których testowaliśmy. Przeprowadzono inne testy mikrobiologiczne; mezofilna liczba płytek tlenowych, liczba Enterobacteriaceae i liczba clostridium redukująca siarczyn dawały ładunki bakterii większe niż 106 CFU na gram, 6 × 103 CFU na gram i mniej niż 100 CFU na gram, odpowiednio.
Rysunek 1
[hasła pokrewne: tętnica zasłonowa, aorta zstępująca, bostonka okres zarażania ]
[przypisy: anatomia człowieka 3d, anatomia człowieka zdjęcia, shih tzu olx ]