Korzystne skutki spożycia błonnika wysokoenergetycznego u pacjentów z cukrzycą typu 2

Wpływ zwiększania spożycia błonnika pokarmowego na kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2 jest kontrowersyjny. Metody
W randomizowanym badaniu krzyżowym przydzielono 13 pacjentów z cukrzycą typu 2, aby zastosować dwie diety, każdą przez sześć tygodni: dietę zawierającą umiarkowane ilości błonnika (ogółem, 24 g, 8 g rozpuszczalnego błonnika i 16 g nierozpuszczalnego błonnika ), zgodnie z zaleceniami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i diety wysokowarstowej (łącznie, 50 g, 25 g rozpuszczalnego błonnika i 25 gramów nierozpuszczalnego błonnika) zawierającej żywność nie wzbogaconą w błonnik (niefortyfikowane pożywienie). Obie diety, przygotowane w kuchni badawczej, miały taką samą zawartość makroskładników i energii. Porównano wpływ dwóch diet na kontrolę glikemii i stężenie lipidów w osoczu.
Wyniki
Zgodność z dietami była doskonała. W szóstym tygodniu diety bogatej w błonnik, w porównaniu z szóstym tygodniem diety ADA, średnie stężenie glukozy w osoczu przed posiłkiem wynosiło 13 mg na decylitr (0,7 mmol na litr) niższy (przedział ufności 95%, do 24 mg na decylitr [0,1 do 1,3 mmol na litr], P = 0,04) i średnie dzienne wydalanie glukozy z moczu było 1,3 g niższe (mediana różnicy, 0,23 g, 95 procent przedziału ufności, 0,03 do 1,83, P = 0,008). Dieta bogata w błonnik obniżyła również obszar pod krzywą dla 24-godzinnego stężenia glukozy w osoczu i insuliny, które mierzono co dwie godziny, odpowiednio o 10 procent (P = 0,02) i 12 procent (P = 0,05). Dieta bogata w błonnik obniżyła całkowite stężenie cholesterolu w osoczu o 6,7 procent (P = 0,02), stężenia triglicerydów o 10,2 procent (P = 0,02) i stężenia cholesterolu w lipoproteinach o bardzo niskiej gęstości o 12,5 procent (P = 0,01).
Wnioski
Wysokie spożycie błonnika pokarmowego, szczególnie rozpuszczalnego, powyżej poziomu zalecanego przez ADA, poprawia kontrolę glikemii, zmniejsza hiperinsulinemię i obniża stężenia lipidów w osoczu u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Wprowadzenie
Wytyczne żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą zostały zmienione przez American Diabetes Association (ADA) na początku tego roku.1 ADA zaleca, aby skład diety był zindywidualizowany na podstawie oceny żywieniowej i pożądanych wyników. Zgodnie z poprzednimi zaleceniami ADA, 2 nowe wytyczne zalecają zastąpienie tłuszczów nasyconych węglowodanami. Jednak na podstawie wcześniejszych badań 3-10 alternatywne podejście polegające na zastąpieniu tłuszczów nasyconych jednonienasyconym tłuszczem cis również zostało uwzględnione w zaleceniach1. To nowe podejście jest dodatkowo wspierane przez badania epidemiologiczne, które wykazały zdrowotne skutki diety bogatej w cis jednonienasycony tłuszcz w krajach śródziemnomorskich.11,12
Innym, mniej mocno podkreślanym aspektem diet śródziemnomorskich jest wysokie spożycie owoców, warzyw i ziaren, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego.13,14 ADA zaleciła umiarkowany wzrost spożycia błonnika do 20 do 35 g dziennie ze względu na obniżające cholesterol działanie rozpuszczalnego błonnika. Jednak wpływ błonnika pokarmowego na kontrolę glikemii uznano za nieistotny1. Ponadto zespół ekspertów ADA uznał, że trudno jest osiągnąć wysokie spożycie błonnika rozpuszczalnego bez spożywania pokarmów lub suplementów wzmocnionych włóknem.1 Dlatego zaprojektowaliśmy prezentację badanie mające na celu określenie wpływu kontroli glikemii i stężenia lipidów w osoczu na zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego u pacjentów z cukrzycą typu 2 wyłącznie poprzez spożywanie żywności nie wzbogaconej w błonnik (niefortyfikowanej żywności) do poziomu wyższego niż zalecany przez ADA
[podobne: choroba bostońska zarażanie, osłonka schwanna, aorta zstępująca ]
[hasła pokrewne: wrocławski rower miejski 2015, olx skawina, ściegi ozdobne ]