Korzystne skutki spożycia błonnika wysokoenergetycznego u pacjentów z cukrzycą typu 2 cd

Glukozę osocza mierzono o 7 i 11 rano i o 4 i 8 pm każdego dnia podczas okresu linii podstawowej i w dniach 38 do 42 obu okresów diety. Glikozylowana hemoglobina była mierzona podczas okresu linii podstawowej i pod koniec każdego okresu diety. W ostatnim dniu każdego okresu diety pobierano próbki krwi co dwie godziny w celu pomiaru stężenia glukozy w osoczu i insuliny. W dniach 38 do 42 pacjenci pobrali 24-godzinne próbki moczu do ilościowego oznaczenia glukozy. Aby umożliwić nam określenie równowagi steroli kałowej i odsetka wchłaniania cholesterolu, każdy pacjent wziął kapsułkę zawierającą 30 mg sitostanolu, 3 mg [26,26,26,27,27,27-2H6] -cholesterolu i 3 mg [5,6,22,23-2H4] -sitostanolu (Medical Isotopes, Pelham, NH) trzy razy dziennie w dniach od 36 do 42. Próbki kału pobierano w dniu 35 lub 36 oraz w ciągu ostatnich trzech dni każdego diety. Kropka. Próbki kału zostały zamrożone w ciągu 12 godzin po pobraniu i połączono je do analizy małych porcji.
Diety
Tabela 1. Tabela 1. Skład badanych diet. Skład badanych diet przedstawiono w tabeli 1. Skład diet obliczono za pomocą programu komputerowego opartego na podręczniku Departamentu Rolnictwa z serii 8 (Nutriplanner, Practocare, San Diego, CA). całkowite, a także rozpuszczalne i nierozpuszczalne błonnik pokarmowy zostały oszacowane zgodnie z danymi zawartymi w podręczniku CRC Dietary Fibre in Human Nutrition . 16 Obie diety składały się z niefortunnych pokarmów. Pacjentom pozwolono na niektóre produkty spożywcze. Obie diety dostarczały 15 procent całkowitej energii jako białka, 55 procent w postaci węglowodanów, a 30 procent w postaci tłuszczu; nasycone, cis jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiły odpowiednio 7 procent, 17 procent i 6 procent całkowitej energii.
Tabela 2. Tabela 2. Przykładowe menu z dietą. Dieta bogata w błonnik dostarczała 50 g całkowitego błonnika dziennie; zawartość rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych włókien po 25 g każda. Dieta ADA zawierała 24 g całkowitego błonnika dziennie, z 8 g jako rozpuszczalnego błonnika i 16 g jako nierozpuszczalnego błonnika. Do osiągnięcia wysokiej zawartości błonnika zastosowano niefortyfikowane pokarmy, szczególnie te bogate w błonnik rozpuszczalny, takie jak kantalupa, grejpfrut, pomarańcza, papaja, rodzynki, fasola lima, okra, słodkie ziemniaki, dynia ozima, cukinia, muesli, otręby owsiane i płatki owsiane. wlot. Nie stosowano suplementów błonnikowych. Przykładowe menu obu badanych diet przedstawiono w Tabeli 2. Poszczególne pokarmy ważono codziennie podczas przygotowywania posiłku w kuchni badawczej ogólnego ośrodka badań klinicznych.
Analizy biochemiczne
Stężenie całkowitego cholesterolu w osoczu, cholesterolu lipoproteinowego i trójglicerydów mierzono zgodnie z procedurami Lipid Research Clinics. 17 Cholesterol i triglicerydy mierzono enzymatycznie przy użyciu zestawów (Boehringer Mannheim, Indianapolis). Lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (VLDL) (gęstość poniżej 1,006 g na mililitr) usunięto przez ultrawirowanie, a poziom cholesterolu mierzono we frakcji VLDL i nieranizacie. Cholesterol o dużej gęstości (HDL) mierzono enzymatycznie po wytrąceniu lipoprotein zawierających apolipoproteinę B heparyną-manganem
[więcej w: choroba bostońska zarażanie, aorta zstępująca, przewód żylny ]
[patrz też: ile trwa leczenie kanałowe, aborcja farmakologiczna, anaplazmoza ]