Korzystne skutki spożycia błonnika wysokoenergetycznego u pacjentów z cukrzycą typu 2 ad

Ponadto zbadaliśmy wpływ takiej interwencji na wchłanianie cholesterolu przez jelit i wydalanie steroli przez kał, aby odkryć mechanizmy, dzięki którym dieta bogata w błonnik obniża poziom cholesterolu w osoczu. Metody
Pacjenci
Przebadaliśmy 12 mężczyzn i kobietę (9 nie-Latynoskich białych i 4 czarne) z cukrzycą typu 2 w ogólnym klinicznym ośrodku badawczym University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas. Protokół badania został zatwierdzony przez instytucjonalną komisję odwoławczą centrum medycznego, a każdy pacjent wyraził pisemną, świadomą zgodę. U wszystkich pacjentów początek cukrzycy był podstępny; choroba rozwinęła się u większości pacjentów po 40 roku życia. Ich średni wiek (. SD) wynosił 61 . 9 lat (zakres od 45 do 70). Ich średnia waga ciała wynosiła 93,5 . 12,7 kg, a średni wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) wynosiła 32,3 . 3,9. Trzech pacjentów było leczonych samą dietą, a 10 innych pacjentów było leczonych od 2,5 do 20 mg gliburydu codziennie oprócz diety. Dawka gliburydu nie uległa zmianie podczas badania.
Po włączeniu do badania stężenia cholesterolu i triglicerydów w osoczu krwi pacjentów po całonocnym poście wyniosły od 151 do 324 mg na decylitr (3,90 do 8,38 mmol na litr) i 67 do 390 mg na decylitr (0,76 do 4,40 mmol na litr), odpowiednio, a ich stężenia glukozy w osoczu na czczo były niższe niż 200 mg na decylitr (11,1 mmol na litr). Ich wartości hemoglobiny glikozylowanej mieściły się w zakresie od 6,0 do 9,8 procent. U dwóch pacjentów występowała w przeszłości choroba niedokrwienna serca, ale u żadnego nie doszło w ostatnim czasie zawału mięśnia sercowego, niestabilnej dławicy piersiowej ani zastoinowej niewydolności serca. Ponadto żaden nie miał choroby tarczycy, nerek ani wątroby. Żaden z pacjentów nie otrzymał leczenia hipolipemizującego.
Projekt badania
Wszyscy pacjenci zostali po raz pierwszy przyjęci do ogólnego ośrodka badań klinicznych przez pięć dni (okres podstawowy), podczas których przeprowadzono szczegółową historię, przeprowadzono badanie fizykalne i przeprowadzono testy laboratoryjne. Po okresie linii podstawowej wszyscy pacjenci otrzymywali dietę ADA i dietę wysokobłonnikową, każdą dietę przez okres sześciu tygodni. Sześciu pacjentów otrzymało najpierw dietę bogatą w błonnik, a pozostali siedmiu otrzymali dietę ADA. Między dwoma badanymi okresami występowała mediana przerwy wynoszącej siedem dni, podczas której pacjenci zostali poinstruowani, aby spożywać dietę izokaloryczną. W ostatnim tygodniu każdego okresu diety (dni 36 do 42) pacjenci byli hospitalizowani w celu oceny.
W dni powszednie wszyscy pacjenci spożyli co najmniej jeden posiłek (śniadanie, obiad lub kolację) w ogólnym klinicznym ośrodku badawczym. Pozostałe posiłki dostarczano w opakowaniach, aby mogły być spożywane w domu. Dietetyk monitorował zgodność, przeprowadzając wywiady z pacjentami. Pacjenci zostali poinstruowani, aby przywrócić nieprzygotowaną żywność i utrzymać stały poziom aktywności fizycznej podczas całego badania.
Krew do analizy lipidów pobierano po całonocnym głodzeniu, codziennie przez dwa dni przed wprowadzeniem do diety badanej i codziennie w dniach 38 do 42 podczas obu okresów diety.
[hasła pokrewne: przewody cuviera, choroba bostońska u dzieci zdjęcia, wysypka bostońska u dorosłych ]
[hasła pokrewne: neurolog szczecinek, oddychanie podczas biegu, odczyn tuberkulinowy ]