Korzystne skutki spożycia błonnika wysokoenergetycznego u pacjentów z cukrzycą typu 2 ad 6

W niektórych badaniach brak kontroli w przypadku jednoczesnych zmian w spożyciu makroelementów powoduje, że dane są trudne do interpretacji. Na przykład, w badaniu Kiehm i wsp.25 oraz w Simpson i wsp. 26, dieta wysokobłonnikowa miała mniejszą zawartość tłuszczu i węglowodanów niż dieta o niskiej zawartości błonnika. W innych badaniach interpretacja wyników została zakłócona przez krótki czas trwania interwencji dietetycznej, 27-29 brak losowego przypisania sekwencji diet wysokobłonnych i niskowłóknistych, 27, 29 i niewyjaśniona utrata masy ciała podczas dieta bogata w błonnik.29 Tylko w kilku dobrze kontrolowanych badaniach oceniano wpływ glikemiczny na zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego przy użyciu zarówno preparatów z rafinowanego skoncentrowanego błonnika, jak i niefortunnych pokarmów, a wyniki były niespójne.1,30 Na przykład diety obejmujące 15 do 21 g błonnika guarowego lub koncentratu z otrębów owsianych na dzień nie miało wpływu na kontrolę glikemiczną31, 32 lub spowodowało jedynie nieznaczną poprawę.33,34 W randomizowanych, krzyżowych badaniach trwających sześć tygodni, podczas których spożycie włókno zostało zwiększone o 16 g na 1000 kcal poprzez spożycie żywności przygotowanej w kuchni badawczej lub o 14 g dziennie poprzez dietę, brak było poprawy w kontroli glikemicznej.35,36 W przeciwieństwie do tego zwiększenie błonnika pokarmowego o 23 g dla trzy tygodnie i 30 g przez sześć tygodni skutkowały zmniejszeniem stężenia glukozy na czczo i po posiłku.37,38 Stwierdziliśmy, że wzrost spożycia całkowitego błonnika pokarmowego, który składał się głównie z błonnika znacząco poprawiła kontrolę glikemii i zmniejszyła stopień hiperinsulinemii u pacjentów z cukrzycą typu 2.
Nasze badanie demonstruje również możliwość osiągnięcia wysokiego spożycia rozpuszczalnego błonnika pokarmowego poprzez spożywanie niefortyfikowanej żywności. Nasi pacjenci dobrze przyjmowali dietę bogatą w błonnik i mieli niewiele efektów ubocznych; w związku z tym zalecamy pacjentom chorym na cukrzycę zachęcanie do stosowania niefortyfikowanych pokarmów zamiast mniej smacznych preparatów z oczyszczonym błonnikiem i suplementów w celu zwiększenia spożycia błonnika pokarmowego.
Mechanizmy poprawy kontroli glikemicznej związane z wysokim spożyciem błonnika pozostają niezdefiniowane. Nie jest jasne, czy ten efekt wynika ze zwiększenia ilości rozpuszczalnego włókna, nierozpuszczalnego włókna, czy obu. Poza tym, powodując zwiększone wydalanie kwasów żółciowych w kale, błonnik pokarmowy może powodować złe wchłanianie tłuszczu.39 Jednak w naszym badaniu masa pacjentów nie zmieniła się wraz z dietą wysokobłonnikową, co sugeruje, że stopień zmniejszenia wchłaniania tłuszczu był nieznaczny. Inną możliwością jest to, że błonnik pokarmowy poprawia kontrolę glikemii poprzez zmniejszanie lub opóźnianie wchłaniania węglowodanów.
Zgodnie z oczekiwaniami, dieta bogata w błonnik obniżyła całkowite stężenie cholesterolu w osoczu o 6,7 procent, co jest zgodne z wynikami poprzednich doniesień o zmniejszającym cholesterol działaniu rozpuszczalnego, ale nierozpuszczalnego włókna.40,41 Dlatego obniżenie cholesterolu może być przypisuje się przede wszystkim średniemu wzrostowi o 17 g przy przyjmowaniu błonnika rozpuszczalnego. Wcześniejsze badania na zdrowych osobnikach nie wykazały wpływu ilości błonnika pokarmowego na stężenia triglicerydów w osoczu42. W naszym badaniu spadek stężenia triglicerydów w osoczu i cholesterolu VLDL podczas diety wysokobłonnikowej mógł być spowodowany poprawą kontroli glikemii. .
Mechanizmy obniżania stężenia cholesterolu w osoczu wywołane zwiększonym spożyciem błonnika są jednak kontrowersyjne Wzrost wydzielania kwasów żółciowych prawdopodobnie tłumaczy większość zmniejszenia, a zmniejszenie wchłaniania cholesterolu również mogło przyczynić się do tego odkrycia. Wcześniejsze badania wykazały także zmienny wzrost wydalania kwasów żółciowych w wyniku spożycia pektyny, 39,43 otrąb owsianych, 44,45 bagassy, 46 oraz diet z mieszanką rozpuszczalnego błonnika i nierozpuszczalnego błonnika, 47 ale nie psyllium.48 Natomiast Kesaniemi i wsp. 47 opisali, że dieta bogata w błonnik nie zmienia wchłaniania cholesterolu u zdrowych osób. Jednakże stosowana dieta wysokobłonnikowa zawierała 26 g błonnika i nie obniżała stężenia cholesterolu w osoczu.47
Podsumowując, zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego, głównie rozpuszczalnego, przez pacjentów z cukrzycą typu 2, poprawiło kontrolę glikemii i zmniejszyło hiperinsulinemię oprócz oczekiwanego obniżenia stężenia lipidów w osoczu. Dlatego wytyczne dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą powinny podkreślać ogólny wzrost błonnika pokarmowego poprzez spożywanie niefortunnych pokarmów, zamiast stosowania suplementów błonnika.
[podobne: bostonka choroba, choroba resztkowa, wysypka bostońska u dorosłych ]
[hasła pokrewne: babka plesznik, babka płesznik jak stosować, babka płesznik opinie ]