Brak wpływu suplementu zbożowego o dużej zawartości włókien na nawroty gruczolaków jelita grubego

Uważa się, że na ryzyko raka jelita grubego i gruczolaka, zmiany prekursorowej mają wpływ czynniki dietetyczne. Dowody epidemiologiczne, że włókno zbożowe chroni przed rakiem jelita grubego jest niejednoznaczne. Przeprowadziliśmy randomizowaną próbę, aby ustalić, czy suplementacja diety włóknem z otrębów pszennych zmniejsza częstość nawrotów gruczolaków jelita grubego. Metody
Losowo przydzielono 1429 mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 80 lat, którzy zostali usunięci w ciągu trzech miesięcy od zatwierdzenia histologicznego gruczolaków jelita grubego w ciągu trzech miesięcy poprzedzających rekrutację do nadzorowanego programu suplementacji diety wysokimi dawkami (13,5 g na dzień) lub małe ilości (2 g dziennie) włókna z otrębów pszennych. Pierwszorzędowym punktem końcowym była obecność lub brak nowych gruczolaków podczas kolonoskopii kontrolnej. Pacjenci i lekarze, w tym kolonoskopii, nie byli świadomi zadań grupowych.
Wyniki
Spośród 1303 osób, które ukończyły badanie, 719 losowo przydzielono do grupy z wysokim włóknem, a 584 do grupy o niskiej zawartości włókien. Mediana czasu od randomizacji do ostatniej kontrolnej kolonoskopii wyniosła 34 miesiące w grupie z wysokim włóknieniem i 36 miesięcy w grupie z niskim włóknem. Do czasu ostatniej kontrolnej kolonoskopii zidentyfikowano co najmniej jeden gruczolaka u 338 osób w grupie z wysokim włóknieniem (47,0 procent) iu 299 osób w grupie z niskim włóknem (51,2 procent). Wieloczynnikowy skorygowany iloraz szans dla nawrotowego gruczolaka w grupie z wysokim włóknem w porównaniu z grupą o niskiej zawartości włókien wynosił 0,88 (przedział ufności 95%, 0,70 do 1,11, P = 0,28), a względne ryzyko nawrotu według liczba gruczolaków w grupie z wysokim włóknem w porównaniu z grupą z niskim włóknem wynosiła 0,99 (przedział ufności 95%, 0,71 do 1,36, P = 0,93).
Wnioski
Stosowane w tym badaniu suplement diety z otrębami pszenicznymi nie chroni przed nawracającymi gruczolakami jelita grubego.
Wprowadzenie
Uważa się, że na ryzyko związane z rakiem jelita grubego i gruczolakiem, zmianą prekursorową wpływa dieta1. Propozycja Burkitta, że dieta bogata w błonnik chroni przed rakiem jelita grubego została oparta na niskich wskaźnikach raka jelita grubego w Afryce.2 Nierozpuszczalne włókna, takie jak jako włókno pszenno-otrębowe uważa się, że chroni przed rakiem jelita grubego poprzez absorpcję czynników rakotwórczych w przewodzie pokarmowym.3 W istocie wykazano, że błonnik z otrębów pszennych rozcieńcza stężenia kwasów żółciowych w kale i wiąże kwasy żółciowe, zwiększając tym samym ich kał. Wydaje się, że zaobserwowano odwrotną korelację między wskaźnikami umieralności z powodu raka jelita grubego a spożyciem zbóż na mieszkańca, 8 wyników kilku analitycznych badań epidemiologicznych dotyczących związku między spożyciem zboża pełnoziarnistego a ryzykiem raka jelita grubego 9-15 lub gruczolak 16 były dwuznaczne. Niektóre badania metaboliczne z punktu końcowego, w tym 5, w tym nasze własne, 4 wykazały, że błonnik z otrębów pszennych zmniejsza kałową mutagenność i zmniejsza stężenie kwasów żółciowych kałowych, chociaż nie stwierdzono wpływu na szybkość proliferacji komórek błony śluzowej odbytnicy.18 Dwa badania odkryli, że dodatek błonnika z otrębów pszennych nie ma wpływu na ryzyko nawrotu gruczolaka jelita grubego.19,20
W 1990 roku zainicjowaliśmy wieloośrodkowe badanie w celu ustalenia, czy włókna z otrębów pszennych mogą zapobiec nawrotowi gruczolaków jelita grubego.
Metody
Projekt i przedmioty badań
Szczegóły dotyczące projektu i metod badania zostały opisane wcześniej.21 Krótko mówiąc, podmioty rekrutowano między wrześniem 1990 r. A lipcem 1995 r. Z wielu ośrodków w Phoenix, Arizona, obszar metropolitalny
[patrz też: komora trzecia, bostonka choroba, gruczoł dokrewny ]
[hasła pokrewne: babka plesznik, babka płesznik jak stosować, babka płesznik opinie ]