Anafilaksja z Inuliny w warzywach i przetworzonej żywności

Inulina jest fruktanem i węglowodanem przechowywanym w ponad 36 000 rodzajów roślin, w tym cykorii, karczochów i salsefii. Inulinę stosowano jako składnik żywności przez wiele lat, ale dopiero niedawno znacznie zwiększyła się ilość inuliny i oligofruktozy, hydrolizatu inuliny, ze względu na ich liczne postulowane korzyści zdrowotne i udokumentowane właściwości, takie jak dieta- efekt włókien i ich zdolność do zwiększania poziomu niektórych bakterii jelitowych, w tym bifidobakterii.1 Te fruktany są obecnie dodawane do coraz większej liczby produktów przetworzonych przemysłowo, takich jak cukierki, napoje, jogurty, lody, czekolada, masło i śniadanie płatki.
Opisujemy 39-letniego rzeźnika, który miał cztery epizody anafilaksji (uogólniona reakcja odruchu świszczącego oddechu, obrzęk krtani, świąd nosa, kaszel i trudności w oddychaniu) kilka minut po spożyciu salsefii, liści karczocha, margaryny (Brunch, Migros, Genewa) zawierające inulinę ekstrahowaną z cykorii (Raftiline HP, Orafti, Tienen, Belgia) oraz cukierek (Actilife Toffee orange-carrot, Migros) zawierający inulinę (Raftiline HP) lub oligofruktozę (Raftilose P95). Po dotknięciu karczochów miał również miejscowe odruchy bąbelkowe. Wszystkie cztery epizody wystąpiły w ciągu dwóch lat.
Test skórno-nakłucia, w którym lancet najpierw utknął w materiale podejrzanym o spowodowanie natychmiastowej nadwrażliwości, a następnie w skórze pacjenta, ujawnił bardzo silną reakcję (średnica bąbelków, 12 na 20 mm) na inulinę (Raftiline HP) i silny reakcje na salsefię, karczochy, margarynę zawierającą inulinę (brunch), słodycze (Actilife Toffee) i oligofruktozę (Raftilose P95). Reakcje na śródskórnie wstrzykniętą nierozcieńczoną inulinę do testów czynności nerek (Inutest 25%) i oligofruktozy (Raftilose P95) były silnie pozytywne. Wyniki testów skórnych z ekstraktem inulinowym (Raftiline HP) u 10 osób kontrolnych i śródskórnych z użyciem Inutest 25% i oligofruktozy (Raftilose P95) w 3 grupach kontrolnych były negatywne. W podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo prowokacji pokarmowej, uogólniona pokrzywka, zapalenie spojówek i 20-procentowy spadek maksymalnego przepływu wydechowego wystąpił w ciągu 10 minut po spożyciu 10 g inuliny (Raftiline HP) w syropie miętowym zawierającym mąkę ryżową , ale nie po spożyciu syropu miętowego zawierającego samą mąkę ryżową. Pacjent otrzymał 8 mg akwastyki, a objawy ustąpiły. Otwarte doustne badanie z 40 g oligofruktozy (Raftilose P95) było negatywne u pacjenta.
Inulinę i oligofruktozę klasyfikuje się jako składniki żywności (nie jako dodatki) i uważa się je za bezpieczne do spożycia. Przepisy dotyczące etykietowania w większości krajów wymagają deklaracji inulin i oligofruktozy w przetworzonej żywności. Nie zdajemy sobie sprawy z innych doniesień o anafilaksji z inuliny, w tym z inuliny stosowanej do badań klirensu nerkowego, ale ze względu na jej rosnące zastosowanie w przetworzonej żywności, reakcje alergiczne na ten składnik diety mogą być lub mogą stać się częstsze niż obecnie rozpoznawane. Identyfikacja związku z reakcjami alergicznymi na naturalną żywność o wysokiej zawartości inuliny lub inulinę o wysokim stopniu polimeryzacji może w takich przypadkach stanowić ołowiu.
Fabienne Gay-Crosier, MD
Szpital Uniwersytecki, CH-1211 Genewa 14, Szwajcaria
Georges Schreiber, MD
9, rue F David, F-74100 Annemasse, Francja
Conrad Hauser, MD
Szpital Uniwersytecki, CH-1211 Genewa 14, Szwajcaria
Odniesienie1. Korzyści odżywcze i zdrowotne inuliny i oligofruktozy: postępowanie konferencji, Bethesda, Maryland, USA, 18-19 maja 1998 r. J Nutr 1999; 129: Suppl: 1395S-1502S
Web of Science MedlineGoogle Scholar
(21)
[więcej w: borówki a karmienie piersią, aorta zstępująca, riwaroksaban ]
[przypisy: angiografia fluoresceinowa, apiterapia, astma oskrzelowa u dzieci ]